Salland Logo            Kom roeien - the movie     Roeiclinic                                     

Op zaterdag 3 september zetten we met 10 Sallanders -helaas was een hele boot fervente toerroeiers geblesseerd- koers naar Wassersportverein Meppen (D). Dankzij Paul waren we ervan op de hoogte, dat D staat voor Duitsland en niet voor Drenthe! Dus we waren allemaal op tijd voor koffie, koekjes en uitleg van Jet. De RV ligt in het centrum van Meppen waar het riviertje de Hase en het Dortmund-Ems-Kanal in elkaar samenvloeien, terwijl nog

geen halve km verder de rivier de Ems in het kanaal uitkomt. Behalve prachtig roeiwater, waren alle ingrediënten voor een heerlijk dagje roeien aanwezig: een bijzonder gastvrije RV, prima boten, een heerlijke temperatuur met regelmatig een zonnetje en niet te vergeten: 10 enthousiaste roeiers!

Allereerst gingen we de Hase verkennen: van het Bootshaus tot de brug bij Bokeloh, waar we moesten keren omdat er een nieuwe brug wordt aangelegd. Na die eerste 15 km konden we aanleggen bij het Bootshaus en op het terras onze boterhammen en krentenbollen opeten, de benen strekken etc.
Daarna gingen we de andere kant op richting de Ems. Bij de bocht in het druk bevaren kanaal geeft een verkeersbord aan, welke richting je moet houden om niet met de grote schepen in aanvaring te komen. Dat zijn leuke dingen voor roeiers!!
De Ems bleek een brede, op sommige plaatsen zeer ondiepe rivier te zijn met zeer afwisselende oeverbegroeiing en nauwelijks andere boten, kortom:  puur natuur. Na 6 km kwamen we bij de zandbanken onder en zandbergen boven water. Daar overkwam Jan V, wat nog maar weinig stuurlieden ervaren hebben; hij 'verloor' zijn stuur, d.w.z. op een erg ondiepe plek dobberde het ineens aan het touw achter de boot aan!! Na 10 km kwamen we bij de stuw met grote waterraden (vgl die bij onze watermolens), tevens eindpunt en aanlegplaats.

Terug bij het Bootshaus hadden we 36 km op de teller staan en na het douchen een koud Duits biertje verdiend om na te praten over een prachtige toertocht.
Foto's