Blik, braadworst en blaasmuziek

Zaterdagochtend en dan zo vroeg opstaan. Eén keer per jaar is dat niet erg: als je naar de Pinksterwedstrijden gaat. Om half acht verzamelen we bij Salland en overleggen nog even over de te volgen route. Edwin kent deze uit zijn hoofd maar heeft alleen bij het laatste stukje de hulp van navigatie nodig. ‘Ik kan er niets aan doen maar dat pad heet Snikkelpad’. We gaan op pad, op naar het Snikkelpad! De doping (haverkoek) gaat mee in de auto bij Christian, hij moet straks als eerste roeien. In Delfzijl worden we hartelijk ontvangen door materiaalcommissaris Wibo. Hij laat ons zien waar de skiffs liggen en laat aan ons de keus. Christian roeit in, wijzigt nog wat instellingen aan het voetenboard en is klaar voor de eerste heat. Hij roeit twee heats van 400 meter: een heat in de baan met binnenbocht en een heat in de baan met buitenbocht. Ik vraag hem of we nog ergens op moeten letten en of hij bijvoorbeeld nog een eindsprint wil doen. Ik wordt meteen gecorrigeerd door de groep. Eindsprint? Herman noemt dat ‘empty the tank’. Die houden we erin. Empty the tank! Na de eerste heat is Christian niet helemaal tevreden. Hij heeft het gevoel dat hij ‘over’ heeft. Dat maakt hij goed tijdens de tweede heat: hij stuurt strak door de binnenbocht en is de eerste minuten na de finish niet aanspreekbaar. Maar wél tevreden. Ik mag meedraaien in een groep die goed op elkaar ingespeeld is: Kerry moedigt aan, neemt alles mee wat wij vergeten en staat precies op het juiste moment weer klaar met kleding en schoenen. Edwin ontfermt zich over de roeiers en de andere

kweekvijvervissen zijn altijd in de buurt om hun ploeggenoten te helpen met boten en riemen. En dan is er nog onze grote supporter Liam die in bomen en op bruggen klimt om heel hard ‘empty the tank’ te roepen. Wat een warm bad.

Tot de prijsuitreiking vermaken we ons prima op het terras van Neptunus. De braadworsten gaan op de barbecue en het is gezellig. Mariska en Rémon gaan met de fiets op pad om het wedstrijdparcours voor de middagheat te verkennen: waar is de start en hoe zit het met bruggaten en bochten? Zij roeien een afstand van 2200 meter. Voor mij lijken er mogelijkheden te zijn om in te vallen in een combi-vier. Alles kan bij deze wedstrijd: er wordt gegoocheld met ploegsamenstellingen (mix-C-vier wordt dames C-vier) en er wordt een ploeggenoot van achter de bar gehaald. Wibo is behulpzaam met het regelen van boten en past op verzoek de startschema’s aan. Zijn wedstrijdsecretariaat bevindt zich in een bestelbus.

De prijsuitreiking: zilver voor Christian. Het levert leuke plaatjes op een een prachtige overwinningsdans. Vorig jaar deed hij ook mee aan deze wedstrijd. Zijn tijd over 800 meter is een minuut sneller dan vorig jaar.

Het middagprogramma begint. Ik mag me de eerste heat melden voor een combi-vier met roeisters van Neptunus en De Hunze. Stuur Marcel heeft tot de start de tijd om ons tot een ploeg te smeden en doet dat geweldig. Ik leer veel over afstelling en techniek. We roeien ons het snot voor de ogen, wat een prachtervaring.

Als ik terug ben is het de beurt aan Rémon. Hij liet al doorschemeren wat gebrek aan conditie te hebben. Als Edwin meefietst haal je alles uit jezelf dus ook als je geen conditie hebt. Ik blijf in de buurt van de finish en wacht tot hij voorbijkomt. Hoe weet je of een kweekvijverroeier de finish nadert? Eerst hoor je Edwin en zie je nog geen roeier. En dan komt de roeier in beeld. En Rémon zegt dat hij geen conditie heeft? Met nog zo’n 200 meter te gaan zie ik hem alles geven wat hij heeft, het ziet er geweldig uit. Ook hij moet uithijgen en wordt gecomplimenteerd voor het zich volledig leegroeien.

Heat nummer drie. Eindelijk is Mariska aan de beurt. Zij is al de hele dag aanwezig, heeft iedereen geholpen en aangemoedigd en mag nu eindelijk zelf starten. Ze kent haar tegenstandster en schat in dat ze het zwaar zal krijgen. Het voordeel voor haar: ze start vóór haar tegenstandster en kan dus proberen om haar voor te blijven. De slidings prikken in haar kuiten dus daar plakken we duct tape op. Met Kerry en Liam wacht ik zo’n 200 meter voor de finish. En oh wat hopen we dat Mariska nog voor ligt als ze onze tribune (een boom) bereikt heeft. Het duurt en het duurt en dan horen we de kweekvijverkaravaan aankomen. En Mariska ligt nog voor! En Edwin schreewt. En het ziet er geweldig uit. Bij het vlot treffen we het inmiddels vertrouwde beeld: een hijgende, leeggeroeide kweekvijverroeier. Alles gegeven, goed geroeid, doel bereikt. De duct tape blijkt z’n werk niet helemaal goed gedaan te hebben; Mariska’s kuiten hebben iets minder vel dan voor de wedstrijd. De aardige meneer van de EHBO plakt er een discopleister op. Na Liam is nu ook Mariska in het bezit van zo’n zeer gewilde, unieke glitterpleister.

Edwin heeft een biertje verdiend om zijn keel te smeren. Op het gezellige terras wachten we op de prijsuitreiking en eten de voorraden op. Een heerlijk samenraapsel van snoep, twee soorten chips en drop met de toepasselijke naam ‘total loss’. Mariska heeft inderdaad gewonnen en mag zich melden om haar blik in ontvangst te nemen. Rémon wordt derde en dat is gezien het niveau van zijn tegenstanders een topprestatie.

Aan Christian hebben we gezien dat je je vooruitgang het beste kunt meten door een jaar later weer aan dezelfde wedstrijd mee te doen. Is dat een reden om volgend jaar weer te gaan? Jawel, maar die is van ondergeschikt belang. Veel belangrijker is dat de Pinksterwedstrijden leuke wedstrijden zijn en dat we het met z’n allen heel gezellig hebben gehad. Een traditie is geboren. Volgend jaar, op 8 juni 2019, melden wij ons weer te Delfzijl. Wie gaat er mee? We verzamelen om half acht op de parkeerplaats van Salland.
Foto's

 

 

Inloggen

Contact en route

Postadres en botenhuis:
Kanaaldijk West 2A
7783 DB Gramsbergen
Tel: 0524-561115

info@salland-roeien.nl

Vertrouwenscontactpersonen

Routebeschrijving

Kopij voor de website

Agenda

26 mei 2019;
09:00AM -
Gastroeiers Assen
05 juni 2019;
08:00PM - 10:00PM
Kantine Vechtracecie-vergadering
08 juni 2019;
09:00AM -
Internationale Pinksterroeiwedstrijden
20 juni 2019;
09:00AM -
Gastroeiers RV Vada Wageningen
28 juni 2019;
06:00PM -
Trainingsweekend Daventria
29 juni 2019;
08:00AM -
Gramsbergen-Zwolle Vierdaagse, dag 1 Gramsbergen-Ommen
29 juni 2019;
08:00AM -
Trainingsweekend Daventria
30 juni 2019;
08:00AM -
Gramsbergen-Zwolle Vierdaagse - dag 2 Ommen-Zwolle
30 juni 2019;
08:00AM -
Trainingsweekend Daventria
01 juli 2019;
08:00AM -
Gramsbergen-Zwolle Vierdaagse - dag 3 Zwolle-Ommen

Partners

e-Boekhouden.nl

Ga naar boven