>

Idwêr bij de NKIR dichtbij de 7 minuten

Zaterdag 9 december heeft Idwêr meegedaan een de Nederlandse Kampioenschappen IndoorRoeien (NKIR) in Amsterdam.
Elk jaar is deze wedstrijd de feitelijke afsluiting van het roeijaar. Idwer moest het opnemen tegen de 100 beste roeiers van Nederland. Dat waren er meer dan de 60(!) ergometers die in de sporthal waren opgesteld. Zijn veld was dus ook over twee heats verdeeld.

Idwêr had bedacht dat hij zeker niet onder het midden wilde eindigen. We hebben dus getraind en gecheckt tot vlak voor de inschrijving zou sluiten.

Meer foto's

Om boven het midden te eindigen was het schema dat hij meekreeg de eenvoud zelve: 1:50 per 500 meter. Constant. Geen ingewikkelde formules waarvoor voor het tegendeel evenveel argumenten aan te dragen zijn. Bovendien kan je tijdens het leveren van een fysieke inspanning

helemaal geen berekeningen maken. Je lichaam staat op werken, niet op denken. Ooit geprobeerd een eenvoudig sommetje te doen tijdens het hardlopen? Zelfs 144/12 levert dan geen 12 op, maar gewoon: niets. Mag ik een makkelijke vraag?
1 minuut 50 per 500 meter betekent een totaaltijd van 7:20 en dat is ongeveer waar het midden van het veld uit zou moeten komen. Tijdens een 2km test ruim een week vóór de NKIR trok hij 7:11 dus ook op een iets mindere dag zou 7:20 goed haalbaar moeten zijn.
Op de valreep bij het betreden van de arena herinnerd aan dit ‘1:50 vlak schema’ riep hij nog achterom: ‘dat gaat me niet lukken’. Ik dacht: dat komt goed.

Elke heat op de NKIR begint met het zenuwslopende wachten tot alle 60 vliegwielen stilstaan, eerder wordt er niet gestart. Dat kan wel meer dan een minuut duren en al die tijd zitten dus tot 60 roeiers bewegingsloos te wachten op het startsignaal. Gedurende die minuut wordt het publiek steeds stiller, tot er een haast beangstigende stilte voor de storm hangt. Honderden toeschouwers houden de adem in. Onder hen veel coaches voor wie de grote angst een valse start, veroorzaakt door hun pupil, is. Een tweede valse start betekent disqualificatie. Geen fijne afsluiting van een zwaar roeiseizoen.
In de Heat van Idwêr gebeurt dat gelukkig niet en met het klinken van het startsignaal barst er een oorverdovend geschreeuw van ouders en coaches los, ondersteund door het al even harde geloei van de ergometers. 60 vliegwielen op wedstrijdtempo: dat hoor je!
Op een groot scherm wordt de strijd gevisualiseerd en na enige tijd begint zich een rangorde af te tekenen. Idwêr gaat hard, heel hard. Harder dan hij bij de trainingen ooit gegaan is. Tot zover dus de waarde van de 2 kilometer tests. Een groot deel van de performance komt niet van de spieren, maar van hoe je je voelt en wat je wilt. Mind over matter!
Als coach heeft schreeuwen geen zin. De herrie is al overweldigend en als het goed is, is het huiswerk af voordat de wedstrijd begint. Het enige dat rest is het afwisselend scannen van het scherm met de vorderingen en de roeier om te zien of het lijf blijft doen wat het tijdens de trainingen steeds beter is gaan kunnen. Bij Idwêr ziet het er bijna relaxed uit. Alle grimassen en overbodige bewegingen zijn geëlimineerd. Het lijkt vanzelf te gaan. Make the impossible look effortless, dan ga je hard.
Tegen het eind van de twee kilometer wordt duidelijk dat hij veel harder roeit dan het ‘schema’. Alle 500m laps ligt hij ruim onder de 1:50. Als de ergometers van de snelsten stilvallen begint het einde van deze krachttour in zicht te komen.
Als Idwêr’s 2 kilometer er op zitten zijn 70 anderen nog niet bij de eindstreep. Wat een goed gevoel. Voor de coach in ieder geval. Voor roeiers is dat anders. Velen laten zich na hun laatste haal op de grond vallen. Hun batterij is echt leeg. Alleen liggen en koelen tegen de koude vloer is wat zij nog kunnen en willen.
Niet Idwêr. Met een hartslag van 250 s/m zit hij op de ergometer stoïcijns te kijken naar de monitor. Een heel klein glimlachje is voor de kenner waarneembaar. ‘Zo, dat is wel een aardige score’ interpreteer ik in die blik.
Met een eindtijd van 7:02.5 heeft hij inderdaad een schitterende tijd neergezet. En wat even belangrijk is: samen met zijn roeimaten van Tubantia hebben ze een topdag gehad en een fantastisch mooie afsluiting van 2017.
Na afloop is het in de uitroeizaal heerlijk relaxen. Even de hartslag laten zakken, het melkzuur uit de spieren, en natuurlijk de buitenwereld schrijven wat er allemaal gebeurd is.

Het is nu tijd voor een korte pauze, hoewel de gedachten over deelname aan de Twentse WinterWedstrijden op 11 februari al een beetje vorm beginnen te krijgen. Misschien weer met zijn Vechtrace-maatje van Thyro in de dubbel-twee. Dan wordt ook dat een spektakel!

 

Inloggen

Contact en route

Postadres en botenhuis:
Kanaaldijk West 2A
7783 DB Gramsbergen
Tel: 0524-561115

info@salland-roeien.nl

Vertrouwenscontactpersonen

Routebeschrijving

Kopij voor de website

Agenda

28 jan 2020;
07:30PM - 09:15PM
Kantine Bestuursvergadering
09 feb 2020;
09:00AM -
Twentsche WinterWedstrijden
26 feb 2020;
08:00PM - 10:00PM
Kantine Vechtracecie-vergadering
01 mrt 2020;
09:00AM - 11:30AM
Salland Onderlinge Competitie
14 mrt 2020;
09:00AM -
Toertocht Backschinken Wanderruderfahrt
17 mrt 2020;
07:30PM - 09:15PM
Kantine Bestuursvergadering
08 apr 2020;
08:00PM - 10:00PM
Algemene Vergadering
15 apr 2020;
08:00PM - 10:00PM
Kantine Vechtracecie-vergadering
21 apr 2020;
09:00AM -
Gastroeiers Daventria

Partners

e-Boekhouden.nl

Ga naar boven